пʼятницю, 4 квітня 2014 р.

Мушинка Микола Іванович

Мушинка Микола Іванович
(20 лютого 1936, село Курів, Бардіївського округу. Східна Словаччина)

словацький фольклорист та українознавець, мистецтвознавець, літературознавець, бібліограф русинського (українського) походження.

Книги:
Голоси предків. Звукові записи фольклору Закарпаття із архіву Івана Панькевича 1929, 1935 + MP3 (2002)

В 1929 р. реномована паризька фірма Pathй виготовила для Чеської академії наук одинадцять грамофонних пластинок з голосами 14 співаків й оповідачів із Закарпатської України та Пряшівщини. В 1935 р. празька фірма Радіожурнал випустила дальших 16 грампластинок із записами народних пісень у виконанні співацьких груп із шістьох сіл Закарпаття. Ініціатором записів (здійснених не для продажу, а для внутрішнього користання замовників) був тодішній професор Ужгородської гімназії (пізніше Празького університету) Іван Панькевич (1887-1958). Після смерті професора родина подарувала весь комплект пластинок (збережених лише в одному примірникові) його учневі Миколі Мушинці. Він ці унікальні матеріали видав у формі фольклорної антології, що охоплює 98 пісень з нотами, 14 казок, легенд, повістей та народних оповідань із 16 сіл (Орябина, Микулашова, Валяшківці, Руська Поруба, Пихні, Убля та інші). Передмову, дві післямови (проф. І. Сенька та Ф. Матуша), зміст та реєстри пісень у книзі опубліковано паралельно словацькою та українською мовами; фольклорні тексти – латинкою та азбукою. До багатьох фольклорних текстів, записаних на пластинках лише у фрагментах або скорочених версіях, М. Мушинка долучив їх повні варіанти, змісти казок, у веснянок – описи ігор та хороводів тощо. Книжку поповнено словником діалектних слів та резюме англійською та німецькою мовами.

Додатком до книжки є компакт-диск CD, на якому є ВСІ вищеназвані фольклорні матеріали – 112 зразків та 20 мелодій виконаних на різних музичних інструментах ( трембіті, теленці, флуярі, дрімбі, гуслях, цимбалі тощо). Звукові записи „очищені" від посторонніх шумів і на CD подані у двох версіях – комп'ютерній (у форматі МР 3 – 133 записи: 2 год., 39 хв. та 13 сек.) та вибір на звичайному диску (у форматі WAV audio – 28 записів: 42 хв.). Ці унікальні записи на CD звучать так чисто і ясно, якби були записані сучасною технікою.

Отак голоси 70-річної давності понад 50 носіїв фольклору (з яких вже ніхто не живе), повертаються до нас у формі книжки, яку в однаковій мірі може читати не лише словак та русин-українець, але кожен, хто володіє латинкою або азбукою. Більше того. Все написане в книзі читач може почути із компакт-диску, а незрозумілі діалектні слова розшифрувати за долученим словником. Публікація відповідає вимогам наукового видання, але естетичну насолоду одержать від неї і звичайні люди, яким не чужі традиції предків.

У слов'янській фольклористиці публікація такого характеру є унікальною. Жоден слов'янський народ чи етнічна група подібної публікації не має. В добрій пригоді вона стане для науковців, членів народної художньої самодіяльності, але й усіх любутелів фольклору.

Цю чудову книгу можна замовити, власне, у самого пана Миколи (я замовляв через імейл, але це було декілька років тому):
Адреса для замовлень: Mykola Musinka, 08001 Presov, Gorkoho 21, tel./fax: 051: 77- 469-28,
e-mail: mmusinka@unipo.sk

Немає коментарів:

Дописати коментар